Η ιστορία, η φύση, και οι άνθρωποι του τόπου μας έχουν αποτελέσει για μας την πολυτιμότερη πηγή έμπνευσης. Το μεγαλείο του Μινωικού πολιτισμού και η πλούσια Ελληνική κληρονομιά, λειτουργούν ως αφετηρία για τη δημιουργία ενός κοσμήματος που μεταφέρει την ορμή και τη χαρά της ζωής.

Το πάθος για την ουσία των πραγμάτων, μας οδηγεί στην αποδόμηση αρχαίων ελληνικών μοτίβων, ώστε να μετουσιωθούν μέσα από τη σύγχρονη ματιά σε μοντέρνες φόρμες.

Πίσω από κάθε συλλογή ΖΑΝ κρύβεται ανθρώπινο άγγιγμα. Η σμίλευση του μετάλλου από το α ως το ω γίνεται με το χέρι και η προσοχή στη λεπτομέρεια και τα υλικά είναι η βασική μας αρχή.
Κάθε μοντέλο σχεδιάζεται για να μετατραπεί σε ένα κόσμημα χωρίς χρόνο. Σε ένα μοναδικό κόσμημα που με υπερηφάνεια θα κληροδοτηθεί στην επόμενη γενιά.

Η πρώτη επαφή του Δημήτρη Ζαχαριουδάκη με το κόσμημα έγινε το 1972, αναζητώντας εργασία σε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια της Αθήνας. Όντας καλλιτεχνική φύση και δραστήριος νους, πολύ γρήγορα στάθηκε δίπλα στον Ιταλό ιδιοκτήτη του εργαστηρίου ως το δεξί του χέρι. Το κόσμημα ήταν το τέλειο μέσο για να διοχετεύσει όλη του την καλλιτεχνική ανησυχία. Με υποτροφία από τον ΕΟΜΜΕΧ ξεκινά τις σπουδές του στην Ιταλία, στο Ινστιτούτο τέχνης στον κλάδο της χρυσοχοΐας στην Valenza, την πόλη του κοσμήματος.

Στα βήματά του τον ακολουθεί η σύζυγός του Νόη Αναγνωστοπούλου-Ζαχαριουδάκη, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαζί παντρεύουν την καλλιτεχνική δημιουργικότητα με την επιχειρηματική σκέψη και ξεκινούν στην Ιταλία το πρώτο τους εργαστήριο, το οποίο μεταφέρουν στην Κρήτη το 1977. Ένα χρόνο αργότερα, εγκαινιάζεται το κατάστημα ΖΑΝ στο κέντρο του Ηρακλείου. Αφιερωμένο στη σύζυγό του, Ζαχαριουδάκη Νόη, όπως αποκαλύπτουν τα αρχικά του, δε θα μπορούσε παρά να εχει δημιουργηθεί για να υπηρετήσει την ανάδειξη της γυναικείας φύσης και της θηλυκότητας.

Η Μαρίνα Ζαχαριουδάκη μεγάλωσε μέσα στο κοσμηματοπωλείο και το εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων. Εκεί καλλιεργήθηκε η αγάπη της για την τέχνη του κοσμήματος. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές αδαμαντολογίας (Diamond Graduate) στο GIA της Αμερικής, με υποτροφία από το ίδιο το ινστιτούτο. Μετά από 40 χρόνια συνεχούς πορείας, το εργαστήριοκαι το κατάστημα ΖΑΝ έχουν περάσει σήμερα στη δεύτερη γενιά.

«Είναι μεγάλη η χαρά που παίρνουμε από τη δουλειά μας. Στις πιο σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου, έχουμε βάλει κι εμείς το πολύτιμό μας λιθαράκι.»

Δημήτρης, Νόη, Μαρίνα Ζαχαριουδάκη

Εργαστήριο & Κοσμηματοπωλείο ΖΑΝ